
Koopkracht neemt toe, maar kabinetsbeleid is broodnodig

Koopkracht neemt toe, maar kabinetsbeleid is broodnodig
Het Centraal Plan Bureau (CPB) komt met goed nieuws: de koopkracht van de Nederlandse economie neemt toe, de armoede neemt af en de werkeloosheid blijft laag. Maar als het kabinet geen ingrijpende keuzes maakt, kan de staatsschuld in de komende jaren sterk oplopen.Staatsschuld en stijgende kosten
In 2024 stond de staatsschuld op 44% van het BBP (bruto binnenlands product). Volgens het CPB kan deze oplopen tot 126% in 2060 als er geen nieuw beleid wordt gevoerd. Deze prognose houdt nog geen rekening met extra uitgaven aan defensie en klimaatmaatregelen.Hoewel de economie op korte termijn blijft groeien dankzij hogere bestedingen door huishoudens, waarschuwt het CPB voor de lange termijn. Zonder ingrepen in bijvoorbeeld de zorg en AOW zullen de overheidsfinanciën steeds verder uit balans raken. De staatsschuld zou dan ruim boven de Europese normen uitkomen, wat toekomstige kabinetten dwingt tot keuzes: hogere belastingen of bezuinigingen.
CPB-voorspelling als rode draad
De jaarlijkse economische voorspellingen spelen een cruciale rol bij het bepalen van overheidsbeleid. Ze helpen bij het beantwoorden van vragen als: is er ruimte voor extra uitgaven om de economie te stimuleren, of zijn bezuinigingen nodig om de begroting op orde te houden?Normaal gesproken publiceert het CPB deze raming in augustus, maar dit jaar verschijnt die al een maand eerder vanwege de verkiezingen. Zo krijgen politieke partijen de gelegenheid om hun verkiezingsprogramma’s tijdig te laten doorrekenen.
Bron: NOS
Meer nieuwsartikelen
- Ayvens Bank Spaaronderzoek 2025: Nederlanders blijven sparen, vooral voor de vakantie
- Jongeren overschatten hun financiële kennis en maken opvallende denkfouten over geld
- Millennials en geld: meer verdienen betekent niet altijd meer overhouden
- Sparen populairder, maar mensen sparen minder voor hun kinderen
- 68% van de Nederlanders nog nooit overgestapt van bank