
Kabinet neemt maatregelen: wetsvoorstel tegenbewijsregeling box 3

Kabinet neemt maatregelen: wetsvoorstel tegenbewijsregeling box 3
In 2024 oordeelde de Hoge Raad dat de belastingheffing in box 3 (voor spaargeld en beleggingen) in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Als reactie hierop heeft het kabinet in maart 2025 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit voorstel introduceert een zogenoemde tegenbewijsregeling, waarmee uitvoering wordt gegeven aan de uitspraak van de Hoge Raad.
Uitspraak van de Hoge Raad
De uitspraak van de Hoge Raad kwam voort uit het feit dat het huidige box 3-stelsel belast op basis van fictieve rendementen. Het kan namelijk zo zijn dat mensen die sparen en beleggen, en belastbaar zijn in box 3, deze fictieve rendementen niet behalen. Zij worden dan belast op rendement dat zij niet hebben behaald. De uitspraak van de Hoge Raad luidde dan ook dat box 3 moet worden belast op werkelijke rendementen in plaats van fictieve rendementen.
Wat is de tegenbewijsregeling?
Als je volgens de Hoge Raad te veel belasting hebt betaald, heb je recht op belastingteruggave en kun je gebruikmaken van de tegenbewijsregeling. Je moet in dit geval als belastingbetaler wel zelf kunnen aantonen dat je werkelijke rendement lager is dan het belaste fictieve rendement.
De tegenbewijsregeling zal gelden zolang er nog geen nieuw box 3-stelsel is ingevoerd. De regeling zal vanaf 2025 onderdeel worden van de jaarlijkse belastingaangifte.
Wat je moet weten over de tegenbewijsregeling:
- Het werkelijke rendement wordt berekend over je totale vermogen in box 3, inclusief banktegoeden en exclusief het heffingsvrije vermogen.
- Niet alleen het vermogen op 1 januari telt mee, maar ook vermogen dat je in de loop van het jaar hebt gehad.
- Zowel directe opbrengsten als (niet-gerealiseerde) waardeveranderingen tellen mee in het rendement.
- Het gaat om het nominale rendement; inflatie wordt niet meegerekend.
- Kosten zijn niet aftrekbaar, behalve rente op box 3-schulden. Verrekening met rendementen uit andere jaren is niet toegestaan.
Wanneer is de tegenbewijsregeling voor jou van toepassing?
Als je vermogen boven het heffingsvrije bedrag uitkomt – €57.000 in 2024 en €57.684 in 2025 – en je hebt minder verdiend dan waarover je belasting moet betalen, kan de tegenbewijsregeling voordelig zijn. Dit hangt af van jouw situatie en hoe jij spaart en belegt.
Bron: Banken.nl
Meer nieuwsartikelen
- Wat betekent de Voorjaarsnota 2025 voor spaarders?
- ECB verlaagt rente om economie te helpen groeien in onzekere tijd
- Inflatie blijft hoog en zal oplopen door importheffingen Trump
- Stijgende lonen en recordbedrag aan spaargeld voor Nederlanders
- Pas op met adviezen van finfluencers