Loud Budgeting: hoe openheid over geld jou kan helpen sparen
13-03-2024Heb je het gevoel dat praten over geldzaken een taboe is? Traditioneel is praten over je financiën iets wat je beter voor jezelf kunt houden. Maar levert deze stilte rondom je financiën uiteindelijk iets op? Nee. Het zorgt alleen maar voor onbegrip en schaamte. Het is tijd om dat te veranderen met een nieuwe, openhartige benadering: loud budgeting. Dit concept begon op social media en draait om het openlijk delen van de ins-en-outs (echt allemaal) rondom je financiële situatie en doelen. Om deze transparantie vervolgens te gebruiken om binnen budget te blijven. Benieuwd hoe juist wél praten over geld je kan helpen om je spaardoelen te bereiken?
Loud Budgetting: Wat is het?
Traditioneel budgetteren draait meestal om het in je eentje plannen en beheren van je uitgaven. Loud budgeting gooit dit over een andere boeg. Stel je voor: je bent uitgenodigd voor een duur etentje. Dan heb je twee opties: 'nee' zeggen (met of zonder ongemakkelijk excuus), of je budget overschrijden. Bij beide opties kom je niet goed uit de bus. Maar als je loud budgetbudget deel je gewoon openlijk dat je aan het sparen bent voor een belangrijk doel, of dat het deze maand te krap is voor het dure etentje.
Dit eerlijke gesprek kan niet alleen je financiële discipline versterken waardoor jij sneller je spaardoel kunt halen, maar het kan ook anderen inspireren om hun financiële doelen serieus te nemen. Daarnaast creëert het meer begrip. Je zegt geen ‘nee’ omdat je geen zin hebt, je kan of wil het gewoon niet betalen omdat je het geld voor iets anders nodig hebt. Tuurlijk zou je in de perfecte wereld graag aanschuiven bij dat gezellige diner, het liefst elke dag! Maar de realiteit is dat het gewoon soms financieel niet kan en je keuzes moet maken. Als je loud budget ben je daar gewoon eerlijk over. Vaak blijkt dat bijna iedereen daar wel begrip voor kan hebben.
Het opstellen van een 'Loud Budget'
Start met het vaststellen van je financiële doelen. Dit kunnen spaardoelen zijn, zoals een nieuwe auto, een vakantie, of zelfs een noodfonds. Maar ook het aflossen van schulden of het bewuster om willen gaan met geld kunnen relevante doelen zijn. Deel deze doelen vervolgens met je vrienden en familie. Dit creëert begrip en helpt je om verantwoording af te leggen. Wees realistisch en eerlijk, ook tegen jezelf, over wat je kunt uitgeven en waar je op wilt besparen. Je stelt jouw spaardoelen dus voorop en overweegt ze (hardop) bij elke financiële beslissing.
Actiepunten
- Maak je eigen loud budget: stel een budget op voor de komende maanden met duidelijke doelen. Bepaal voor jezelf hoe open je over je financiën wilt zijn.
- Start een gesprek: Deel je financiële doelen met vrienden en familie. Spreek ook je zorgen, valkuilen en obstakels uit. Zo moedig je anderen ook aan om opener te zijn over financiën en kun je elkaar wellicht helpen om samen beter te sparen.
- Reflecteer: kijk aan het einde van elke maand terug. Wat heb je geleerd? Wat kan beter?
>> Nog geen overzicht van jouw inkomsten en uitgaven? Met ons huishoudboekje leg je de basis voor goed budgetteren. Download het hier.
Openheid VS grenzen
Een uitdaging van loud budgeting kan zijn de angst voor oordelen van anderen of het gevoel hebben dat je iets mist. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen openheid en persoonlijke grenzen. Onthoud dat het doel is om je financiële welzijn te verbeteren, niet om jezelf te isoleren of juist te aanwezig te zijn. Blijf dus denken aan je doel en wees ‘loud’ wanneer nodig.
Help anderen, als ze er open voor staan
Als je in gesprek bent over je eigen loud budget en spaardoelen, kun je de ander ook vragen naar hun spaardoelen en budget-struggles. Als ze daar meer over willen vertellen kunnen jullie elkaar helpen wanneer nodig. Je kunt zelfs zo ver gaan en volledige openheid geven over je inkomsten, uitgaven en valkuilen.
Zo'n aanpak zorgt niet alleen voor begrip en steun van je vrienden en familie, maar het moedigt jullie samen ook aan om creatief te zijn in het vinden van alternatieve, minder kostbare activiteiten. Het uiteindelijke resultaat is een sterker gevoel van gemeenschap en een grotere kans op succes in het bereiken van je financiële doelen, doordat je omgeving bewust is van je inspanningen en je kan steunen in je beslissingen.
Loud budgeting moedigt ons aan om open te zijn over onze financiële gezondheid en het gesprek erover te omarmen als een deel van ons dagelijks leven. Durf dus luid te zijn over je spaardoelen en budget!
Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.
Meer blogartikelen
- Reflecteren op je spaargeld: wat ging goed en wat kan beter in het nieuwe jaar?
- Winterse wijsheid: Overstappen van zorgverzekering en andere spaartips
- Slim besparen op Black Friday en Cyber Monday: haal het maximale uit je budget
- Een financieel spaarplan maken voor 2025 in 5 stappen
- Succesvol sparen en beleggen op weg naar en tijdens FIRE