Onze beste spaartips om slim met geld om te gaan
Jaaroverzicht met onze belangrijkste spaartips op een rij
Op maandag 31 oktober is het World Savings Day (Wereldspaardag). Al sinds 1934 is dit een jaarlijks terugkerend moment waarbij stilgestaan wordt bij het belang van sparen en besparen. Voor ons een mooi moment om terug te blikken op de tips en inspiratie over slim sparen en besparen die wij dit jaar met je hebben gedeeld. Zo weet je hoeveel je per maand moet sparen voor je spaardoel, wordt je spaarkennis vergroot en kun je op een gemakkelijke manier je spaardromen verwezenlijken.
Tips uit onze spaarportretten:
In onze serie spaarportretten ontdek je hoe anderen sparen, hoe zij dat aanpakken en vooral ook hoe zij dat volhouden. Dat levert ook veel nuttige tips op! Een aantal op een rij:
Steven (31) en Andrea (29) sparen per maand 7,5% tot 10% van hun inkomen. Dit is hun spaartip: "Stel redelijke doelen met een minimumbedrag dat je elke maand wilt sparen. Dit bedrag moet goed te halen zijn, maar ook weer niet te laag. Maak het meteen over en kom er niet meer aan. Als je geld aan het einde van de maand over hebt, maak je dat ook over." Sparen is voor dit stel geen last, door de combinatie van een vast bedrag aangevuld met al het extra wat ze kunnen missen.
Joanne (33) opende een spaarrekening voor haar dochter. Hier wil ze maandelijks geld op storten, zodat haar dochter op haar 18e een mooi spaarbedrag heeft. De spaartip van Joanne: "Spaar wat je kan missen. Als je een maand weinig overhoudt, dan kun je het spaarbedrag daarop aanpassen. En dat werkt dus net zo goed de andere kant op. Als je in een andere periode meer overhoudt, spaar dan ook meer.’’ Een andere aanpak dan Steven en Andrea dus. Joanne vindt dat je bewust moet sparen, maar ‘niet te krampachtig’.
Harm (35) spaart tussen de € 500 en € 1200 per maand. Zijn spaardoel? Een groter huis, onder andere. Hij heeft een praktische aanpak: ‘’Weet wat je besteedt door te kijken naar je inkomsten en uitgaven. Het is handig om altijd een vast geldbedrag opzij te zetten voor een buffer en iets moois op de langere termijn. En ken je vaste lasten. Het leven is veranderlijk, ook met kinderen die opgroeien. Dus maak eens in de zoveel tijd opnieuw een overzicht van wat je uitgeeft en overhoudt.’’
Zo zie je maar weer dat iedereen een andere manier heeft om te sparen. Toch zijn er enkele gewoontes die sparen makkelijker, overzichtelijker en zelfs leuker maken. Kies daarbij altijd de manier die het beste bij jou past.
Zo maak je een financieel overzicht
Of je nu wilt sparen voor een nieuwe auto, droomreis, keukenverbouwing of de studie van je kinderen: het is handig om je financiën onder de loep te nemen. Zo weet je wat er maandelijks binnenkomt, wat je uitgeeft en waar je op kunt besparen. Wanneer je dat allemaal overzichtelijk hebt gemaakt, weet je meteen hoeveel je maandelijks kunt sparen. In ons blog: Inzicht in mijn inkomsten en uitgaven: zo krijg je grip op geld leggen we je uit hoe je gemakkelijk een financieel overzicht maakt.
Om het nóg makkelijker voor je te maken, hoef je niet eens je eigen overzicht te creëren. Dat hebben wij al voor je gedaan in het door Ayvens Bank opgestelde huishoudboekje!
Huishoudboekje downloaden (Excel)
Geld opzij zetten voor een financiële buffer
Als je slim spaart, dan spaar je ook voor een financiële buffer. Zo voorkom je geldstress wanneer je wasmachine stuk is, je auto gerepareerd moet worden of wanneer je voor andere onverwachte uitgaven komt te staan. De hoeveelheid spaargeld die je nodig hebt voor een gezonde buffer, verschilt per persoon. We vertellen je in ons blog: Hoeveel spaargeld heb ik als buffer nodig? hoe je een goede spaarbuffer opbouwt.
Bepaal en bereik je spaardoelen
Sparen wordt pas écht leuk als je daardoor iets kunt bereiken of kopen wat je graag wil. Zo geef je betekenis aan het geld dat je maandelijks opzij zet. Tip! Bereken je spaarbedrag per maand met de Spaardoelcalculator. Spaar je voor een vakantie, een auto of heb je een andere spaardroom? Er zijn een aantal dingen die helpen om je spaardoelen vol te houden. Praat erover met vrienden en familie, maak een moodboard en zorg ervoor dat je herinnerd wordt aan je spaardoel. Meer tips om je spaardoelen vol te houden, vind je in ons blog: Stappenplan voor het opstellen en behalen van je spaardoelen.
Sparen hoef je niet alleen te doen. Sparen kan ook samen met je vrienden!
Sparen per seizoen
Elk seizoen brengt andere spaaruitdagingen met zich mee. Zo is de periode rondom de feestdagen vaak druk en duur. Met een hoop impulsaankopen op de loer, is het handig om op tijd te starten met sparen en besparen voor de feestdagen. Door bijvoorbeeld spullen te verkopen die je niet meer nodig hebt, geef je jezelf een extra zakcentje voor de dure feestdagen. En door vroeg cadeaus en boodschappen in te slaan, ben je al snel veel voordeliger uit.
In de zomermaanden zijn er weer andere verleidingen om je spaargeld aan uit te geven. Lekker vaak naar het terras of een weekje naar de zon? Het is lastig om hier niet je spaargeld voor je andere spaardoelen aan uit te geven. Wat dan belangrijk is, is om niet te vergeten waarvoor je spaart. Ook helpt het om je spaardoel tastbaar te maken, je uitgavenpatroon aan te passen en te ontdekken hoe sparen leuker wordt voor jou.
→ In ons interview met Nicole van The Budget Life lees je alles over sparen en budgetteren voor je vakantie.
Tips voor de financiële opvoeding van je kind
Leren sparen? Dat doe je het beste van jongs af aan. Op die manier leert je kind met geld omgaan, wat er op latere leeftijd voor financiële zelfstandigheid kan zorgen. Om sparen leuk te maken voor je kind, kun je een spaarpot kopen of zelf maken. Zo maak je het concreet. Ook helpt het om te beginnen met muntgeld, omdat kinderen makkelijker de waarde van geld leren met muntjes dan met digitaal geld.
En dan: bedenk een spaardoel! Spreek af hoeveel je kind elke week spaart en bekijk regelmatig samen de tussenstand. Wij hebben een handig printbaar spaarplan voor kinderen gemaakt, zodat je als ouder je kind kan helpen bij het waarmaken van zijn of haar spaardromen. Je vindt het gratis spaarplan in ons blog: Financiële opvoeding: hoe kan ik mijn kind leren sparen?
Deel je spaartips met Ayvens Bank
Heb jij een mooi spaardoel waar je meer over wil vertellen of een paar super handige spaartips die je wil delen met onze lezers? Neem dan contact met ons op en wie weet help jij een mede-spaarder met het behalen van zijn of haar spaardoelen.
Meer blogartikelen
- Slim (be)sparen: start volgend jaar met een financiële voorsprong!
- De beste kerstcadeaus en wat ze kosten
- Reflecteren op je spaargeld: wat ging goed en wat kan beter in het nieuwe jaar?
- Winterse wijsheid: Overstappen van zorgverzekering en andere spaartips
- Slim besparen op Black Friday en Cyber Monday: haal het maximale uit je budget